Uzmanımız Sizi Arasın

Abonelik ilişkisi kapsamında temin ettiğimiz kişisel verilerinizin işlenmesine ilişkin detaylı bilgi için lütfen Aydınlatma Metni(KVKK) ve Kullanım Sözleşmesi inceleyiniz.

Sıkça Sorulan Sorular-Genel
ADSL Nedir , Hız Neden Asimetrik ? Ne kadar mesafe için hizmet alınabilir?

ADSL (Asimetrik Sayısal Abone Hattı- İngilizce Asymmetric Digital Subscriber Line ) sözcüklerinin baş harflerinden oluşan ADSL, geniş bant internet sektöründe en çok kullanılan internet bağlantı tekniğidir. Aynı hat üzerinden bir dağıtıcı (splitter) ile hem internet bağlantısını hem de telefon bağlantısı hizmeti alınabilir.
ADSL de Veri alma Hızı (download) ve gönderme (upload) hızı ADSL de birbirinden farklı olduğu için simetrik olmayan anlamında asimetrik olarak adlandırılmıştır. Kullanıcının veri alım hızı, gönderim hızından yüksek olur.
ADSL ,genellikle 4 kilometreden uzakta olmayan mesafelere dağıtılabilir. Fakat kablo bağlantısının izin verdiği ölçüde 8 kilometreye kadar ulaşabilir. Uzaklığa göre alabileceğiniz hızlar farklı olabilir.
 

İnternet Servis Sağlayıcısı (ISS) ne demek ?

İngilizce de Internet Service Provider (ISP) olan terim, Türkçe olarak "İnternet Servis Sağlayıcı" nın kısaltılmış (ISS) ismidir. Faaliyet olarak bireysel ve kurumsal müşterilere internet bağlantısı sağlayan kurumdur. Fakat bu ismi “Lisans almayan firmalar “ kullanamaz.

ISS firması demek, Devletin ilgili kurumlarından Yetki Belgesi (Lisans) almış firmadır.
Yetki almış firma bilgilerine , Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu(BTK) nin Resmi İnternet Sitesinden ulaşabilirsiniz. BTK 2021-3 çeyrek verilerine göre lisans almış firma sayısı 295 dir.

Pazar payı en yüksek olan 4 firma, Türk Telekom(TTnet), Turkcell Superonline, Turksat Kablo Tv, Vodafone.Net ‘dir.
 

Metro Ethernet Nedir? G.SHDSL Nedir ? ADSL ile G.SHDSL arasındaki fark nedir.?

Metro Ethernet, Fiber Optik Kablo üzerinden 5 Mpbs ile 1 Gpbs arasında her türlü veri akışına imkan veren, internet dönüşüm protokollerine gerek duyulmayan uçtan uca ethernet taşıyan iletim teknolojisidir. Simetrik yapıya sahiptir.
G.SHDSL (Simetrik Yüksek Hızlı Sayısal Abone Hattı) download(alma) ve upload(gönderme) hızları birbirine eşit DSL teknolojisidir.
Simetrik bant genişliği ve güvenli erişim imkanı sağlayarak, uzak ofisleri bulunan ve bu noktalara veri iletişimi yapmak isteyen firmaların kullanabileceği bir hizmettir.
128 Kpbs ‘den 2 Mbps’ye kadar erişim imkanı sağlar.
ADSL asimetrik, G.SHDSL ise simetriktir. Yanı alma ve verme hızları aynıdır.

 

ADSL Tarifeleri  Nelerdir?

ADSL Tarifelerini 3 ana gruba ayırabiliriz.
Limitsiz (Sınırsız-Kotasız) Tarifeler :
Kullanım trafiğine bakılmaksızın aylık sabit ücretle alınan sınırsız kotasız paketlerdir. Hız düşümü olmaz. Devamlı hizmet aldığınız paket ücretini ödersiniz. Kota aşım ücreti alınmaz.
Limitsiz Adıl Kota Noktası (AKN) olan tarifeler :
Ay içerisinde kullanım trafiğiniz belli bir GB a ulaştığında (AKN) hızının düşülmesi uygulamasının olduğu pakettir. 1 Ocak 2019 dan itibaren uygulanmıyor. Bazı servis sağlayıcıları , bu tarifeye benzer “Akıllı Sınırsız Tarifeler” uygulamaktadır. Genelde bu uygulama gündüz farklı hız (örneğin 02.00-19.00 arası 16 mbps hız, 19.00-02.00 arası daha düşük hız) gece daha düşük hız şeklinde uygulanmaktadır.
Limitli Tarifeler :
Aylık Belli bir kotası olan tarifeler. Kotası dolduğunda ek kota satın almanız gerekebilir. Veya ek kullanımlar ücretlendirilir.

 

ADSL Modem arızalı. İnternet kullanamıyorum. Modemin Garanti Şartları Nelerdir ?

Tüm adsl modemlerin 2 yıl zorunlu garantisi vardır. Herhangi bir yerden kendi satın aldığınız adsl modem ise garanti belgesinde bulunan üretici ve/veya satıcı firma ile iletişime geçmeniz gerekmektedir. Bulunduğunuz yerde firmanın Yetkili Servisi varsa garanti belgesi ile beraber ilgili firmanın yetkili servisine başvurabilirsiniz.
ADSL Modemi , internet servis sağlayıcısından almış iseniz o zaman birkaç seçenekten bahsetmek gerekir.
ADSL modemi satın aldığınız ISS firmasının satın alma veya kiralama şartlarını incelemenizde yarar vardır. Firmalara göre farklı uygulamalar olmasına rağmen genelde yapılan uygulamalar aşağıdadır.

1-)İndirimli satılan ADSL Modemler : Bu durumda genelde adsl modemin arızalanması durumunda üretici firmanın yetkili servisine yönlendirirler.. Bazı firmalar modemi tüketiciye kendi sattığı için yetkili servis yerine kendisine gönderilmesini isteyebilir. Bu durumda müşteriye kullanabilir bir modem tedarik edilir.
2-)Kiralama yoluyla verilen modemler : ADSL Modem kiralandığı için modem arızası durumunda genelde arıza ISS tarafından giderilir veya değiştirilir.
3-)Eve kadar fiber olan bölgelerde kullanılan kiralık modemler: ISS kendi modemini kendi kurar. Problem olduğunda yine ISS kendi değiştirir.

Sıkca Sorulan Sorular, Herhangi bir kampanyaya ait özel sorular değildir. Sektörle ilgili genel sorulardır. Kampanya ile ilgili sorular için ilgili firmanın kampanya detaylarına ve/veya SSS cevaplarına bakabilirsiniz.